Sınav Duyuruları

YKS Sınavı Ne Zaman Olacak, YKS Sınav Başvurusu Tarihi Belli Oldu mu?

YKS Sınavı ile alakalı ÖSYM sitesinde yapılan açıklama ve duyuruda Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve başvuru tarihleri beyan edildi. Bu doğrultuda 2023 YKS Sınavı 17-18 tarihinde yapılacaktır. 17 Haziranda Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapılacakken, 18 Haziranda ise sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonraki oturumda ise Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacaktır.

2023 YKS Sınav Başvuruları Ne Zaman, Nereden Yapılacak?

YKS sınavına başvuru yapmak isteyen adaylar 8 mart saat 12:00 itibariyle 23 mart 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecekler. Başvurular ÖSYM başvuru merkezlerinden, ÖSYM aday işlemleri mobil uygulamasından yada https://ais.osym.gov.tr/ web adresinden online olarak yapılabilecektir.

Sınava başvuracak ve katılacak adayların 2023 YKS kılavuzunu mutlaka incelemeleri önerilmektedir.

2023-YKS Kılavuzu Linki:

https://www.osym.gov.tr/TR,25351/2023-yuksekogretim-kurumlari-sinavi-yks-kilavuzu.html

Bağlantıya tıklayarak OSYM resmi sitesinde yayımlanan kılavuza direkt olarak ulaşabilir ve kılavuzu inceleyebilirsiniz.

Ayrıca,

2023 Milli Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na (2023-MSÜ) başvuran adayların da Milli Savunma Bakanlığı tarafından Milli Savunma Üniversitesine yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için 2023-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Ayrıntılı bilgi 2023-MSÜ Kılavuzu’nda yer almaktadır.

6 Şubat 2023 tarihli depremde adres ili ve/veya okulu, afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Sivas-Gürün il/ilçesinde bulunan adaylardan sınav ve başvuru hizmeti ücreti alınmayacaktır.

Ayrıntılar 2023-YKS kılavuzunda yer almaktadır.

YKS Nedir?

YKS, ÖSYM’nin (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) 2018 yılında başlattığı ve her yıl uyguladığı ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavına verdiği isimdir.

YKS, lise mezunu olan her öğrencinin üniversiteye girebilmesi adına katılması gereken sınavdır. Öğrencilerin yükseköğretim programlarına seçilmesi ve tercih ettikleri yerlere yerleştirilebilmesi için yapılmaktadır.

YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı anlamına gelmekte olup toplamda 3 oturumdan oluşmaktadır. İlk olarak 30 haziran – 1 temmuz 2018 tarihinde yapılan YKS sınavı daha öncesinde YGS ve LGS adı altında yapılmakta olup bu uygulamaya 12 Ekim 2017’de son verilmiştir.

YKS Oturumları Nelerdir?

YKS, yukarıda da bahsettiğimiz üzere toplamda 3 oturumdan oluşan bir sınavdır. YKS oturumları nelerdir sorusuna cevap verecek olursak;

1- TYT (Temel Yeterlilik Testi)

2- AYT (Alan Yeterlilik Testi)

3- YDT (Yabancı Dil Testi)

1- AYT Nedir, Ne Anlama Gelmektedir?

AYT, Alan Yeterlilik Testi anlamına gelmekte olup, 2018 yılında başlayıp günümüze kadar uygulanmaya devam eden YKS’nin ikinci oturumudur. Lise son sınıf öğrencilerinin veya lise eğitimini tamamlayıp mezun olmuş adayların üniversiteye girebilmek için öncelikle AYT yani Alan Yeterlilik Testine katılmaları gerekmektedir.

AYT sınavına yalnızca TYT testine katılmış ve barajı geçmiş adaylar katılabilmektedir. AYT sınavında adaylara Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri soruları çıkmaktadır.

AYT sınavında toplamda 160 soru sorulmaktadır. Bu 160 soru 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal bilimler derslerinden oluşmaktadır. Sınava katılım gösterecek olan adayların hesaplanmasını tercih ettikleri puan türü için gerekli olan testleri çözmesi gerekmektedir. Puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını tercih eden adayların ise soruların tümünü çözmesi gerekmektedir.

AYT Sınavında 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir ve AYT baraj puanı 180’dir. AYT puanı hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 ham puan alması gerekmektedir. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 ayrı puan türü mevcut olan AYT, adayların kendi alanlarında sahip oldukları başarıyı ölçmektedir. AYT puanının üniversite sınav sonucuna olan etkisi ise %60’tır.

2- TYT Nedir, Ne Anlama Gelmektedir?

TYT, Temel Yeterlilik Testi anlamına gelmektedir. AYT gibi TYT’de 2018 yılından beri uygulanmakta olan bir testtir ve YKS’nin ilk oturumunda gerçekleşmektedir. TYT’ye girerek başarı gösteren öğrenciler dilerlerse AYT ile YDT sınavlarına katılmadan üniversiteye giriş sağlayabilmektedir. Yalnızca TYT puanı gözetilerek öğrenci kabul etmekte olan yükseköğretim programlarına giriş yapmak isteyen adaylar TYT sınavında en az 150 puana sahip olmalıdır. 150 puan üzerinde alan adaylar 2 senelik bölümlere giriş yapabilmektedir.

Üniversiteye girmek için TYT’ye katılmak mecburidir. TYT, mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli yeteneklerin üzerine kurgulanmış bir sınavdır. Bu sınavda en az 200 puan alan adaylar bu sonuçlarını dilerlerse bir sonraki senede TYT’ye girmeden AYT ve YTD sınavlarına girebilmek için kullanabilmektedir.

Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler’den 120 sorunun çıktığı bu sınavda ki süre 135 dakikadır. Baraj puanı ise 150’dir. TYT barajını geçememiş olan adaylar AYT sınavına girebilir fakat burada SAY, SÖZ, EA ve dil puanları hesaplanmaz. Bu sınavda da 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Sınav 40 matematik, 40 Türkçe, 20 fen bilimleri ve 20 sosyal bilimler sorularından oluşmakta olup TYT puanının hesaplanabilmesi adına Türkçe veya matematik testlerinin herhangi birinden 0.5 net puan alınması gerekmektedir.

3- YDT Nedir, Ne Anlama Gelmektedir?

YDT, Yabancı Dil Testi anlamına gelmekte olup AYT ve TYT’de olduğu gibi 2018 yılından beri uygulanmaktadır. YKS’nin 3. ve son oturumu olan YDT dil puanı ile öğrenci kabul eden bölümleri tercih edecek olan adayların girmesi mecburi olan bir sınavdır.

Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça ve İngilizce dilleri arasından biri seçilerek girilecek olan bu sınavda alınacak olan puan sadece 4 yıllık dil bölümlerine yerleştirilmeyi sağlanacaktır. 2 yıllık dil bölümü maalesef yoktur.

YDT’de toplamda 80 soru sorulmakta olup süre 120 dakikadır. YKS puanına etkisi %60 olup 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Baraj puanı 180’dir. Yabancı Dil Testinin hesaplanabilmesi için 80 sorudan en az 0,5 net yapılmalıdır.

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Web sitemiz insanlara yardımcı olabilmek ve varlığını sürdürebilmek adına reklam yayınlamaktadır. Reklam engelleyicinizi kapatarak ziyaret etmenizi rica ederiz.